Bözödi alakor búza: az élet legtisztább forrása.
Vissza a gyökerekhez: vissza a természethez és a minőségi táplálkozáshoz. Az alakor korunk újra felfedezett ősi búzafajtája. Magas vitamin-, ásványi anyag-, rost-, antioxidáns- és esszenciális aminosav tartalom, és alacsony szénhidráttartalom jellemzi.
Az alakorbúzából készült tészta testes, finom ízű. Teljes kiőrlésű, nem nemesített, ősi gabonafajtából előállított, magas rosttartalmú termék, magyar, családi műhelyünk készítette el odafigyeléssel, és szeretettel – Önnek
A bözödi alakorbúzát felfedező prof. dr. Gyulai Ferenc archaeobotanikus szerint az emberiség legősibb gabonájának a pelyvás alakor számít. A nyolcezer évvel ezelőtt a Kárpát-medencébe került búza a római korig meghatározó gabonaféle volt. Az egyik legtisztább gabonáról van szó, mivel a magokat jól körbe zárja a búzakalász, és így megvédi azokat a káros környezeti hatásoktól. Az alakor szénhidrát tartalma alacsony, a lizin mikroelem és esszenciális aminosav tartalma viszont magas. Az átlagos gabonákhoz viszonyítva magasabb a vitamintartalma, több zsírt, foszfort, nátriumot és béta karotint tartalmaz.
És mi a helyzet a gluténnal?
Bár az alakor nem gluténmentes, de alfa gliadint nem tartalmaz. Ez pedig azért fontos, mert a gabona gluténjében az alfa gliadin okozza a fő problémát. Napjainkban azonban szinte kizárólag nemesített búzát fogyasztunk, ami nagy mennyiségű alfa gliadint termel, amelyet aztán nem tudunk megemészteni. A visszamaradt aminosavból álló fehérjedarab pedig a bélfalra tapad, puffadást és hasi panaszokat (cöliákia, lisztérzékenység, gluténérzékenység) okozva.